Nem épül fel az óriási tojófarm

HungaryFirst küldte be 2019. 03. 11., h - 08:11 időpontban

Termelői összefogással és a helyiek közreműködésével derítették fel és akadályozták meg azokat a nagy ívű, német befektető által tervezett beruházásokat, amelyekkel gyakorlatilag teljes egészében tönkretették volna a hazai tojáságazatot — értesült a Magyar Nemzet. A Vas megye több települése mellett tervezett tojófarmokon a német nagyvállalkozó közel 2,5 millió tojótyúkot tartott volna, a beruházások egy része ráadásul a helyi kis- és közepes termelők nyomozómunkájának köszönhetően derült ki.

A helyben lakók és a tojáságazati szereplők megakadályozták azt az óriásberuházást, amelynek során a Vas megyei Mikosszéplakon 900 ezer tyúk tartására alkalmas tojótyúkfarmot hozott volna létre a kétes hírnevű német befektető, Stefan Pohlmann.

– tájékoztatta a Magyar Nemzetet Kertész Tamás, a Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója.

Felidézte: a beruházási tervek egy éve váltak ismertté, ugyanakkor hosszas információgyűjtéssel az ágazati szereplők megtudták, a 900 ezer tyúk tartására alkalmas létesítmény mellett még két másik telepet kívántak tető alá hozni: Mezőörsön egy 450 ezres, Kenyeriben tíz hektáron szintén egy 900 ezres terv szerepelt. Összesen tehát 2,25 millió tojótyúkkal terveztek, ami több mint Magyarország jelenlegi nagyüzemi tojótyúkállományának a fele.

Az ügyvezető kiemelte: a beruházások megvalósulása a hazai, jellemzően kis- és közepes termelőket gyakorlatilag tönkretette volna, mivel a jelenlegi nagyüzemi termelésben megközelítőleg négymillió tojótyúkot tartanak, a hazai tojásfogyasztás 75-80 százalékát fedezve. Kertész Tamás felidézte, minden jel arra utal, hogy a német befektető, Stefan Pohlmann magyarországi stratégiá­jának eleve része lehetett, hogy a beruházás tényleges nagyságrendjéről az érintettek lehetőleg minél később értesüljenek. Az ágazat szereplői ugyanakkor a hosszas szakmai egyeztetések és az információgyűjtés során rájöttek, valójában mekkora volumenű beruházásra készül a német üzletember.

A lépéssel sem vártak sokáig, a Farm Tojás-csoportnak sikerült kivásárolnia a Duna Tojás Kft.-ként bejegyzett vállalkozást, amelyet a beruházások megvalósítására, a tojófarmok működtetésére alapítottak – részletezte Kertész. A Farm Tojás-csoport egyik termelőcége hosszas tárgyalássorozatot követően pedig kivásárolta Mikosszéplak községben a fő telephelynek szánt tízhektáros ingatlant, illetve a Duna Tojás Kft.-vel együtt a szintén Vas megyei Kenyeriben lévő másik telepnek szánt területet is. Emellett szakmai és környezettanulmányokkal segítették azokat, akik már korábban fellebbeztek a megvalósítás engedélyezése ellen. Korábban még nem találkoztak ekkora volumenű ágazati tervekkel, így hiteles környezettanulmányok sem voltak.

 

Teljes cikk: Nagy Kristóf; Magyar Nemzet

Új hozzászólás