A Munkácsi Állami Egyetemen a "magyar tanítóképzés" teljesen megszűnt

HungaryFirst küldte be 2019. 09. 20., p - 12:17 időpontban

A Munkácsi Állami Egyetem Humán-Pedagógiai Koledzs keretében a "magyar tanítóképzés" teljesen megszűnt. Így az év elején betervezett kárpátaljai magyar írók rendhagyó irodalomórája okafogyottá vált, nincsenek már magyar diákok.

A magyar tagozatra az idén sem jelentkeztek. Ha egy-kettő mégis, azokat a magyar származású diákokat az ukrán csoporthoz csatolták. A felsőbb tagozatos magyar csoportok a ZNO-n egy szálig elvéreztek. Ennek oka, hogy a Munkácsi Állami Egyetem Humán-Pedagógiai Koledzs vezetősége hivatalosan nem akkreditáltatta a magyar tanítóképzős csoportot önálló egységként (talán előre megfontolt szándékkal tette!), vagyis ugyanolyan szinten kellett levizsgázniuk, mint egy átlag ukrán csoport tagjainak, mert rájuk nem vonatkozott a miniszteri rendelet, hogy a ZNO-ból alacsonyabb ponthatárt kell teljesíteniük, mint ukrán anyanyelvű kortársaiknak.

Ez azt is jelenti, hogy az ukrán kisebbségellenes oktatási politika halálos csapdájába került és meghalt a magyar tanítóképzés, ez részben a magyar szervezetek felelőssége is, hogy nem emelték fel szavukat a "magyar tanítóképzés" megmentése érdekében.

Egy száznégy éves intézményről van szó, amelynek a lelkünkben is emlékjelet kell, hogy állítsunk..

Új hozzászólás