<> Magyarság a határon túl | Hungary First

Magyarság a határon túl

  • A Sepsiszentgyörgyi Bíróság pénteki ítéletében első fokon érvénytelenítette azokat a bírságokat, amelyeket Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa rótt ki azok miatt a magyar nemzeti színű szalagok miatt, amelyekkel Sepsiszentgyörgy főterét díszítette ki a polgármesteri hivatal 2018 március 15-én.

  • A mozgalom nyílt levelében sérelmezi, hogy a polgármester elutasító választ adott az AGFI (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért) által tavaly decemberben benyújtott, erre vonatkozó kérésre, és közölte, hogy csak akkor írja ki magyarul is az intézmény nevét, ha a bíróság kötelezi erre.

  • Ukrinform kijevi hírügynökség írt arról, hogy egy állítólagos kárpátaljai magyar, pontosabban ukrán–magyar kettős állampolgár dr. Grezsa István magyar kormánybiztosnak írt levelet – amelyet nagyon ügyesen megszerzett az ukrán hírügynökség. Azóta a levél fotója, és annak ukrán lakosok számára is megmagyarázott fordítása megjelent több ukrán hírportálon.

  • Azonosította a rendőrség azt a lányt, aki múlt év végén megpróbálta felgyújtani a Bihar megyei RMDSZ nagyváradi székházára kitűzött magyar zászlót. Rongálásért indítanak eljárás ellene. A Bihar megyei rendőrség szóvivője, Alina Dinu csak annyit árult el az ebihoreanul.ro-nak, hogy egy 21 éves nagyváradi lány volt a tettes.

  • Miután csak az elmúlt fél évben a magyar lobogót négy alkalommal rongálták meg a nagyváradi RMDSZ-székház bejáratánál – legutóbb egy táncikáló lány próbálta felgyújtani a zászlót –, hétfőn egy újabb magyarellenes akcióról számolt be a szövetség helyi szervezete. Ezúttal Nagyvárad Ogorului utcai bejáratánál fújták le fekete festékkel a helységnévtábla magyar feliratát.

  • Minden azzal kezdődött, hogy egy román kolostor területet vásárolt 2010-ben Michigan államban – derül ki a román szíveket megdobogtatni hivatott, az Adevărul román liberális bulvárlap (ironikus módon a gyulafehérvári szerkesztőségről van szó) által közölt cikkből.

  • Két ipari gyártó üzemet adtak át két vajdasági magyarlakta településen a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának támogatásával, ezzel 65 új munkahely létesült Adán és Topolyán. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte, hogy most ért be az elmúlt három év gazdaságfejlesztési munkája, a megfeszített munka eredményeként mintegy kéttucatnyi nagyberuházást adnak át a következő néhány hónapban...

  • A szerződés értelmében a felek az oktatás-képzés, a tudományos kutatás, az ismeretterjesztés, illetve az információcsere területén működnek együtt. A gyakorlatban ez közös rendezvények, előadások, szemináriumok szervezését, illetve részképzések, továbbképzések megvalósítását jelenti...

  • Tavaly október 4-én Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa első olvasatban már elfogadta az „Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról” című nyelvtörvényt. A kárpátaljai magyarság képviselői folyamatosan nyomatékosítják: a törvény diszkriminatív, és hatályba lépése esetén negatívan befolyásolja a kisebbségi nyelvek, többek között a magyar helyzetét.

  • Dragomir Anđelković politikai elemző, a Happy Televízió reggeli műsorában egyebek között Orbán Viktorról is beszélt. Szerinte Soros György hiába támadja Orbánt, mert a magyar miniszterelnök Pentagon támogatását élvezi, valamint szoros kapcsolatokat ápol különböző amerikai szolgálatokkal...