<> Magyarság a határon túl | Hungary First

Magyarság a határon túl

  • Megtartotta alakuló ülését a november 4-én megválasztott Magyar Nemzeti Tanács (MNT). az alakuló ülést követően sor került a tanács első rendes ülésére is, amelyen mgr. Hajnal Jenőt, aki az előző összetételben is ezt a tisztséget látta el, megválasztották elnöknek – Jerasz Anikó javaslatára, aki az előző összetételben a testület Végrehajtó Bizottságának elnöke volt.

  • A magyar ezredéves ünnepségsorozat idején maradandó kulturális alkotások jöttek létre, Románia centenáriuma kudarcok sorozata, milliárdok tűntek el, az ünnepi elképzelések pedig csúfosan elszálltak a levegőbe.

  • Ez alkalomra kétnyelvű, román és magyar kötetet jelentett meg a Háromszék Vármegye Kiadó Szekeres Attila István tollából, amely Románia címerének történetét, a címerművész életútját is ismerteti Keöpeczi Sebestyén József heraldikai munkássága mellett. - a Maszol.ro portálról

  • Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli. Míg Gyulafehérvár és Nagyszeben egyelőre nem léphet be a Nyugati Szövetségnek nevezett zártkörű buliba, Déva polgármestere azt állítja, neki megígérték, hogy városa teljes értékű tagjává válhat a Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad és Arad elöljárói által alapított társulásnak a jövő év elején.

  • Csak kapkodjuk a fejünket: alig hozták létre a Nyugati Szövetséget, és jelentette be Gyulafehérvár, Nagyszeben és Resicabánya, hogy csatlakozna, máris újabb szövetség körvonalazódik. Cătălin Cherecheș, Nagybánya hírhedt elöljárója közölte, hogy Észak-Erdélyi Szövetség néven köt együttműködési megállapodást a szomszédos megyeszékhelyekkel, Szatmárnémetivel és Zilahhal.

  • Közleményben üdvözölte szerdán Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke és Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy a magyar Országgyűlés (Szávay István kezdeményezésére) a magyar–székely összetartozás napjává nyilvánította október 16-át.

  • 1918-ban Nagyvárad lakosságának 92%-a volt magyar. Mai arányunk már alig 24% úgy, hogy közben egyházainkat és egész közösségünket kisemmizték, tízezrek vándoroltak ki és a tízezrek élnek ma is jogfosztottságban. Ezt ünnepli tehát Pásztor Sándor és a magyar vezetésű megyei önkormányzat, és ebbe keverik bele trófeaként Hajdú-Bihart. Biztosan létezik az a pénz és az a bársonyszék, amiért megéri.

  • Amint az ismeretes, a Nyugat Szövetsége (Alianța Vestului) néven szövetséget hozott létre szombaton Románia négy nyugati nagyvárosa: Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár. A cél, hogy közösen segítsék elő a térség fejlődését, és együtt pályázzanak európai uniós alapokhoz.

  • Nyugati Szövetség mintájára több hasonló szövetség is létrejöhet 2021 után az országban, és ilyen szövetség lehet a „Székelyföldi Szövetség” is, nyilatkozta Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a Digi24 egyik hétfő esti műsorában.

  • Műveleti egységeket hoztak létre Kárpátalján a katonai és rendvédelmi hatóságok a katonai behívó elől bujkáló sorkötelesek felkutatására, mert a megyében, ahogy Ukrajna-szerte is, egyre több fiatal próbál kibújni a sorkötelezettség alól az év végéig tartó őszi-téli sorozási időszakban.