<> Természet | Hungary First

Természet

  • A farkasok mindennapjaiba leshetünk be az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb kameracsapdás felvételén. A felvételen ordasok láthatók, amint rá se hederítve a kameracsapdára, egymás után, békésen bandukolnak az éjszakai erdőben. Az elsőként érkező „figyelőt” még további 5 társa követi...

  • Hazánkban évente több ezer bejelentett vadbaleset történik, a gépjárművekben jelentős anyagi kár keletkezik, az utakon elpusztult nagyobb állatok számát pedig harmincezerre teszik a szakértők. Egy szabadalmaztatott magyar találmánynak köszönhetően ezeknek a baleseteknek a döntő többsége elkerülhető – nyilatkozta a hirado.hu-nak a feltaláló.

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat még nem hitelesített mérései alapján megdőlt a június 15-ére vonatkozó országos és budapesti melegrekord is. 1987-ben Körösszakálon és Örkényen mért 35,0 fokos országos napi melegrekord több állomáson is megdőlt, a legmelegebbet most Budakalászon mérték, ott 35,8 fokig melegedett a levegő...

  • Pár éve igazi sikersztoriként futtatta a nagyváradi önkormányzat a nagyváradi állatkert felújítását, azonban  kiderült, hogy az agyonreklámozott nagy EU-s felújítás pont olyan balkáni spekuláció, mint általában a Bolojan-band minden felújításnak nevezett akciója. A nemrég felújított váradi Zoo ugyanis ma egy kopár, elhanyagolt állat-elfekvő...

  • Alattunk a virágzó nyárfa vattaszőnyege tessékelt, felettünk a lombok ritkásán a kék ég ujjongott. A magához ölelő hűs birodalom esőerdők titkait vigyázta. Jutalomfalat a napverésben elgyötrött vándornak, és zsúfolt paradicsoma az ideszorult madaraknak. Korábbi otthonaik, ölelő ágak-bogak darálóba kerültek, a jóságos agg törzsek a Tüzépen megtekinthetők… Ezen a talán kilométernyi „bárkán” Noé apjuktól remélnek tojásaiknak fészket.

  • A balatonszentgyörgyi felüljáróról letekintve a fenét kezdtem etetni. Eltévedtem! Aztán legurulva, nyálam is keseredett. Bár elmém lenne zavarodott, minthogy e realitás belém harapjon, kóstolgassa életkedvem. Kivágták az útszéli fákat, a berek mezsgyéjén, a nádfakó síkon bújócskázó ligeteket és a játékos csalitokat. Kevés felkelő Napnak örülhettek Fonyód felől, és bánkódtak, mikor a kanizsai gerincek keblén ágyat vetett éltető anyjuk. Szépek voltak, és buják. Most máglyába rakva sárgás végeik, bütüjük, ezernyi szájjal zokognak.

  • Badacsonyból jövet, Vonyarcon az életigenléstől boldoggá ölelve mártózik szemem az égi és vízi kékségben. Jólesőn omlik szét bennem, hogy Pepinél vár a habos kapucsínó édes keksszel, és a nélkülözhetetlen „Merre jártál?”. Aztán hirtelen a templomi freskók bárányfelhőin Gábriel arkangyal kardján esik hasra a verőfény. Sötét vihar kerekedik, és gyilkos fergeteg fékezi járgányomat. Az úton összebújt sünkutyát „légkalapácsol” pallos csőrével egy dolmányos varjú. Szegény, szúrós gombócként védekezve a hegyes dárdájú égi fenevadtól ernyedő gerincének íve lassan-lassan enged, s megadni látszik magát. 

  • Az Európai Parlament képviselői szerdán óriási többséggel fogadták el az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló indítványt, amely a beterjesztő szerint a tengerekben lebegő, az élővilágot súlyosan károsító hulladéktípusok 70 százalékát lefedi. A javaslatot, amely 2021-től tilt be több terméket az Európai Unió területén, 560 képviselő szavazta meg 35 nem szavazat ellenében, 28-an pedig tartózkodtak.

  • Egy héttel ezelőtt Szilvásvárad határában, előtte pár nappal pedig Nagyvisnyó környéken észleltek egy barna medvét – írja a heol.hu. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezúton is felhívja a lakosság figyelmét a medvékkel történő találkozások esetében alkalmazandó viselkedési szabályokra, amelyek megtalálhatók a szervezet weboldalán.

  • A Baranya megyei Garén a volt Budapesti Vegyiművek egykori telephelyén brutális mértékű szennyezés van. Egyes becslések és adatok szerint a határértéket több tízszeresét lehetett érzékelni különféle mérgekből a területen. A hordókat már elszállították, de ott maradt 3000 tonnányi szennyezett talaj...