<> Ukrajna | Hungary First

Ukrajna

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi Oroszország számára a szankciók alkalmazását ukrán vállalatokkal és magánszemélyekkel szemben, válaszul Ukrajna oroszellenes szankcióira – olvasható a Kreml honlapján.

 • Tovább bővítette halállistáját a Mirotvorec! Már több mint ötszáz kárpátaljai magyar neve szerepel a szélsőségesen nacionalista ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) szervezet adatbázisában.

 • Ukrajna Legfelső Tanácsának honlapján regisztráltak egy petíciót, amit eddig 460 ukrán állampolgár írt alá. A petíció a kárpátaljai ukrán-magyar kettős állampolgárok ukrán állampolgárságától való megfosztását, valamint az új szülőföldjükre, Magyarországra való deportálasát szorgalmazza.

 • Persona non grátává nyilvánították a magyar konzult

  A bécsi egyezmény konzuli kapcsolataira vonatkozó cikkelyére hivatkozva nem kívánatos személynek nyilvánították Magyarország Beregszászi Konzulátusának egyik konzulját – közölte az ukrán külügyminisztérium hivatalos oldalán. Pavlo Klimkin, Ukrajna külügyminisztere szeptember 3-án nyilatkozta, hogy csütörtökön diplomáciai jegyzékben tájékoztatják Magyarországot arról, hogy a magyar útlevelek beregszászi kiadása miatt egy konzulnak el kell hagynia Ukrajnát. A diplomatának – akit a közleményben nem neveztek meg – 72 órája van rá, hogy elhagyja az ország területét.

 • Após az ellenség táborában

  Tekintélyes ukrán hírportálok, például az Obozrevátyel és a Korreszpongyent már két évvel ezelőtt írtak a Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter családjában uralkodó kusza és feszült politikai viszonyokról, bár legelőször Alekszandr Csernomorec blogger pattintotta ki az ügyet.

 • Pavlo Klimkin Facebookon közzétett videoüzenetében kifejtette: Kijev még ezen a héten kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza őt. Az ukrán diplomácia vezetője leszögezte, hogy Kijev "udvariasan, de nagyon keményen és következetesen" fog cselekedni Magyarországgal szemben.

 • Viktor Baloga képviselő az 1+1 tv-csatorna egyik műsorában erős felháborodását fejezte ki Pavlo Klimkin Kárpátaljáról szóló nyilatkozatával kapcsolatban, aki szerint Kárpátalján virágzik a csempészet és a külföldi munkavállalás, s csak részben fejlett a turizmus – olvashatjuk a Mukachevo.net hírportálon. „Amikor Kárpátaljáról adekvát személyek beszélnek, mindig az itteni európai életstílusról számolnak be.

 • Felvette nyilvános adatbázisába Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a szélsőségesen nacionalista ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) szervezet arra hivatkozva, hogy a magyar diplomácia vezetője nyilatkozatában felrótta Petro Porosenko ukrán elnöknek “az ukrajnai magyarok elnyomását” – jelentette szombaton a strana.ua ukrán hírportál.

 • 2018. október 3–4-én, szerdán és csütörtökön, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főhadiszállásán kerül sor az Észak-atlanti Tanács honvédelmi miniszteri szintű ülésére. Az ukrán diplomácia intézkedéseket foganatosított, hogy Ukrajna részt vehessen ezen a találkozón, erre azonban nem kerül sor – jelentette az UNN Ukrajna NATO-missziójának sajtószolgálata nyomán.

 • "Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eljárást indított a kettős állampolgárság ügyében – nyilatkozta Jurij Lucenko ukrán főügyész újságíróknak szeptember 27-én. – A más országok útlevelével is rendelkező személyeket megfosztják ukrán állampolgárságuktól. – Ukrajna alkotmánya szigorúan tiltja a kettős állampolgárság megszerzését, s nem maradhat büntetlenül, ha azt bizonyíték támasztja alá."