<> Beregszász | Hungary First

Beregszász

 • A Beregszászi- és a Kaszony-Bégányi-dombvidék a Kárpátaljai-süllyedék határain belül helyezkednek el, és főleg neogén idei vulkanogén felszínformákból állnak, amelyek 15 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A dombvidék hosszúsága eléri a 60 km-t, szélessége pedig a 25 km-t...

 • Mint arról rendőrségi forrásra hivatkozva beszámolt az ua-reporter.com, nagyszabású házkutatásokat tartanak a beregszászi romatelepen. A hatósági végzés alapján végzett rendőri akciót azt követően kezdték el, hogy a telepen hatalmas, több személyi sérüléssel járó tömegverekedés tört ki. A garázdasággal gyanúsítottak otthonaiban végzett házkutatások során számos veszélyes dologra bukkantak...

 • Huszonhatodik alkalommal szervezték meg az Általmennék én a Tiszán népdaléneklési versenyt. A jelentős múltra visszatekintő eseményt a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség rendezi, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége szakmai partnerként vesz részt a verseny lebonyolításában. Idén 47 szólóénekes és 19 énekegyüttes mutathatta be tudását. A szervezők elégedettek az indulók számával: ennyi énekegyüttes még korábban nem jelentkezett; a kiemelkedő érdeklődés a képzések magas színvonalát is tükrözi...

 • Az ukrán államnak fel kellene vásárolnia az áttelepült kárpátaljai magyarok üresen álló otthonait kelet-ukrajnai menekültek számára, aminek köszönhetően megszűnne Beregszász magyar jellege, és nem kellene katonaságot állomásoztatni a városban – javasolta Viktor Baloga, az ukrán parlament kárpátaljai képviselője, a Jedinij Centr (JC) párt elnöke az Ukrajinszka Pravda ukrán portálon szerdán megjelent cikkében.

 • Persona non grátává nyilvánították a magyar konzult

  A bécsi egyezmény konzuli kapcsolataira vonatkozó cikkelyére hivatkozva nem kívánatos személynek nyilvánították Magyarország Beregszászi Konzulátusának egyik konzulját – közölte az ukrán külügyminisztérium hivatalos oldalán. Pavlo Klimkin, Ukrajna külügyminisztere szeptember 3-án nyilatkozta, hogy csütörtökön diplomáciai jegyzékben tájékoztatják Magyarországot arról, hogy a magyar útlevelek beregszászi kiadása miatt egy konzulnak el kell hagynia Ukrajnát. A diplomatának – akit a közleményben nem neveztek meg – 72 órája van rá, hogy elhagyja az ország területét.

 • Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön adja át Budapestnek azt a jegyzéket, amelyben tájékoztatja, hogy a magyar konzulnak, aki „útleveleket osztogatott” Beregszászban, el kell hagynia Ukrajnát – jelentette ki szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

 • Suhanc fiatalok egy kis csoportja ma tüntetést szervezett Beregszászban a magyar külképviselet előtt. Radikális fiatalok egy kicsiny csoportja ma demonstrált a beregszászi konzulátus előtt. Azt követelték, zárják be a külképviseletet és minden konzul térjen haza.

 • Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a YouTube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán.

 • Mint arról már korábban hírt adtunk, Kárpátalján a nyolcéves beregszászi, Dmitro Paljok szívátültetésére gyűjtött közel ötezer dollárt júliusban lopták el a kisfiú nagymamájának bankszámlájáról. Az esetet követően az érintett Oscsadbank biztonsági szolgálata az ellopott pénz nyomára bukkant, és visszaszolgáltatták az összeget a kisfiú hozzátartozóinak – adta hírül augusztus 26-án a dzerkalo-zakarpattya.com hírportál.

 • Holnap, augusztus 4-én, 15:00-kor a Beregszászért Alapítvány Kuratóriuma és a Beregszászi Városi Polgármesteri Hivatal képviselői a városi vasútállomás falán ünnepélyes körülmények között felavatják Baross Gábor emléktábláját.

  Baross minisztersége idején vezették be az egységes időszámítást, 1891. augusztus 1-jétől egész Magyarország a közép-európai időzónába tartozott, ami megkönnyítette a menetrend összeállítását. Megalkotta az első modern úttörvényt, megváltoztatva a közutak addigi osztályozását, rendet teremtett az út- és hídvámok évszázados káoszában. Megalapította a Posta-takarékpénztárat, egyesítette a postát és távírdát, az államvasútnál a német helyett a magyar nyelvű levelezést, a vasúti tisztviselőknél a magyar nyelvtudást tette kötelezővé.