Háborús bűnök miatt indulhat eljárás Izrael ellen

Wertheim László írta 2021. 02. 20., szo - 16:15 időpontban

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogadta az ICC főügyészének érvelését, miszerint „Palesztina” tagállama a Róma Statútumnak, és így a testület joghatósága megállapítható az „Izrael által megszálltnak” nevezett területeken. Ennek fényében, ahogy azt a nagykövet a Hetek kérdésére kifejtette, eljárás indulhat a büntetőbíróság előtt az Izrael által végrehajtott katonai akciók megítéléséről.  A vád egyértelműen háborús bűnök megállapítására játszik.

Izrael magyarországi nagykövetsége rendkívüli tájékoztatót tartott az ügyben, amely során Izrael nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman kiemelte, hogy Izrael nem is tagállama a Római Statútumnak (s így a bíróságnak sem), és bár a palesztinok igen, az ő államiságuk több mint vitatott, Izrael részéről egyáltalán nem elismert.

Elmondása szerint az ICC-nek ott van szerepe, ahol szuverén államok nem tudnak vagy nem hajlandóak vizsgálatot indítani a saját területükön lezajlott események kapcsán. Izraelnek viszont törvényesen működő, független bírósági rendszere van, amely el tudja bírálni az ilyen ügyeket – és van is hajlama a túlzott önkritikára.

Új hozzászólás

Forrás neve
Hetek