Elkészült az első magyar karácsonyi mozifilm, a Nagykarácsony

Wertheim László írta 2021. 10. 13., sze - 14:41 időpontban

Elkészült az első magyar egész estés karácsonyi film, amelynek trailere az Indexen debütált. Az alkotók a környező országokban korábban ráeszméltek arra, hogy az "Igazából szerelem" sikerét meglovagolva érdemes előállni valamilyen saját karácsonyi történettel. Így tettek a csehek, a lengyelek – utóbbiak produkciója pedig olyan sikeres lett, hogy mára trilógiává érett. A témához mi csak most nyúlunk, a film elkészítéséhez Tiszeker Dániel vette a bátorságot.

A film alapkulisszája egy karácsonyi vásár, itt zajlanak az események. Mivel a forgatás idején nem esett hó, a Várkert Bazárban megépített díszlet kárpótolta a stábot és fogja majd a nézőket is a premier után. Itt a stáb meleg fényekkel operáló vásári forgataggal igyekezett megidézni az ünnepi hangulatot. Mivel a pandémia miatt elmaradtak a vásárok, nem forgathattak sem a Vörösmarty téren, sem a Bazilikánál, saját kulisszához kellett nyúlniuk az alkotóknak. Tiszeker Dániel szerint az épített díszlet és az így nyitott műteremmé váló Várkert Bazár adja meg a film nagyprodukciós hangulatát. A forgatás a helyszínen tizennyolc napig tartott mínusz húsz fokban, mégis verőfényes napsütésben. Magyarán nem a karácsonyi hangulatnak állt a zászló, amin bizonyos stratégiai pontokon a hóágyú beüzemelése segített átlendülni.

A rendező javára írhatjuk, hogy nem az angolszász műfajra épített, azaz nem onnan csente el az alapelemeket: a filmben van betlehemes játék, az étel nem pulyka, hanem töltött káposzta, az édesség pedig  inkább mézeskalács, semmint karácsonyi puding. A film olyan értelemben sem az angolszász hagyományokat követi, hogy nem jómódú családokkal történnek a kalamajkák, hanem hétköznapi karakterekkel, a tűzoltóval és az alsós tanító nénivel, ami még csodába ágyazva is valóságérzetet ad a nézőnek.

Ami nem maradhatott ki a filmből, az természetesen a romantikus szál és a cuki gyerek. Míg a főszerepeket most még kevésbé ismert színészek viszik, Ötvös András, illetve Zsigmond Emőke, a mellékszerepekben tapasztaltabb sztárok csillognak. A leleményes vállalkozó, aki mindent elad a kínai bóvlikból, maga Scherer Péter, míg a gesztenyeárus Szerednyei Béla mesebeli figurája Dickens Karácsonyi énekét idézi. Rajtuk kívül felvonul még a mellékszerepekben Pokorny Lia, Hernádi Judit, Szabó-Kimmel Tamás; a film így kerül balanszba. A nagy és erős karakterek nem veszik el egymástól, ahogy a főszereplőktől sem a reflektorfényt.

 

Forrás: index.hu.

A borítókép forrása: Kaszás Tamás/index.hu.

Online Videó
The name of the author/owner
InterCom

Új hozzászólás

Forrás neve
Index.hu