Beszéljünk Jézusról és a kereszténységről!

Stoffán György írta 2022. 12. 14., sze - 18:01 időpontban

Ma, amikor a világ teljesen kifordult önmagából, és az önzés, a kapzsiság, a gyűlölködés, a technikai újdonságok iránti beteges vágy, a társas kapcsolatok feldolgozhatatlan és aberrált formái lettek úrrá az emberiségen, akkor a keresztény embernek nem az a dolga, hogy emiatt keseregjen, hanem az, hogy beszéljen a normális világról, beszéljen keresztény hitéről, beszéljen Jézusról.

Miért fontos ez? Mert az emberek érdeklődése másfelé fordult és nem is gondolnak már a kereszténység előnyeire, amelyek megkérdőjelezhetetlenek. Részben, mert terelik az emberiséget a jó felé, Isten felé, a szeretet felé, másrészt olyan ígéretünk van Jézustól, amely nem felülírható, és amely örök életet, örök boldogságot tartogat a számukra.

Sokan azt gondolják, hogy a hit, Jézus, a kereszténység valamiféle elvont fogalmak, amelyekről csak a templom falain belül, csak hozzáértő szakemberek (papok) által lehet hallani és megérteni. A kereszténység azonban ennél sokkal egyszerűbb, sokkal könnyebben megközelíthető és felfogható, mint azt bárki gondolná. Hiszen mi az alapja a keresztény hitnek? Az, amire minden ember vágyik: hogy szeressék, odafigyeljenek rá, hogy segíthessen másokon, s amikor szükség van rá, rajta is segítsenek mások. Tehát, a kereszténység nem egy elvont és érthetetlen valami, hanem a mindennapokat mozgató erő, ha őszinte a magatartás, a szó, a tett. És voltaképpen ez a lényeg: a tett. Hiszen beszélni mindenki tud, ígérgetni is, szép szavakkal meg lehet bolondítani bárkit. A tettek azonban egészen mást jelentenek, a tettekben nem lehet hazudozni, hitegetni, mert azzal példát mutatunk, láttatjuk a kereszténységünk, azaz, a normális emberi magatartás mibenlétét, egyszerűségét és követendő lehetőségeit. Hiszen minden ember elégedett, ha másokon segíteni tud, ha szerethet, ha odafigyelhet másokra, és ha segítséget kap. Jézus ezt tanította, erre adott parancsot és ezt a magatartást jelölte meg az örök élet elnyeréséhez.

Sokan azt látják, hogy egyes egyházak törvényei, papjai szigorúbbak, mint maga Jézus. Az is sok esetben visszataszítja az embereket a hittől, hogy mást tesz a pap, mint amit hirdet. Azonban a Te hited és Krisztus követésed nem az egyházak törvényeitől és nem is a paptól függ. Ha ismerjük és éljük a fent írt alaptételeket, legfőképpen a szeretet csodáját, akkor a többi már nem nehéz. Emberül élni, emberként érezni és emberként támogatni egymást a jóban, gyerekjáték. Ha pedig, Jézussal is megbarátkozunk, ha Jézussal személyes kapcsolatot tudunk létesíteni úgy, hogy mint egy embertől a mindennapokban, kérjük, a segítségét, akkor megtapasztaljuk azt. Nap, mint nap érezhetjük Őt, érezhetjük a támogatását, a szeretetét. És ez megkönnyíti a mindennapok problémáit, bajait, fájdalmait.

Nem mese tehát, hogy a karácsony által közvetített szeretet, a fény, és az ebben rejlő jézusi szerénység és szegénység gazdaggá és boldoggá tesz. Mert a szeretetben tudunk szegényen is gazdagok lenni, de szeretet nélkül a gazdagság semmit sem ér. Mert a szeretet egyenes út az örök élethez, míg a gazdagság csupán a földi lét öröme, amelyet senki mellé nem tesznek a koporsóba.

Ma, amikor a háború és az emberi elme a lélek ellen harcol, amikor Jézust száműzik a gondolkodásunkból, és azt hiszik, hogy ez sikerül is, akkor mi, keresztények és azok, akik kereszténnyé kívánnak válni, beszéljünk a keresztény hit e rendkívül egyszerű és minden ember számára nyitott lehetőségéről. Nem kell kiállni az utcára és hamut szórni a fejünkre… csak egyszerűen el kell kezdeni Jézussal beszélgetni. És Ő válaszolni fog. Mindenkinek. Annak is, aki csak „kipróbálja”, hogy működik-e a dolog és annak is, aki hiszi, hogy működik. És máris boldogabb karácsonyunk, és szebb mindennapjaink lesznek… Mert ha így teszünk, akkor egy isteni "járványt" indítunk el… a szeretet megállíthatatlan járványát, amely felül és kívül áll a mindennapok bajain, a gyűlölködést generáló pártoskodó politikán és magán a gyűlölködésen is.

Hiszen, aki Jézust tudja maga mellett, az nem panaszkodik, nem keseredik el, hanem tele reménnyel adja tovább embertársainak a nagy lehetőség titkát… Beszélj hát Jézussal és Jézusról Te is!

 

Stoffán György;

A borítókép forrása: All Christian News, TruthFortree.

Új hozzászólás