A "honfoglalók" genetiakai vonala Belső-Ázsiába vezet

Kovácsi Sándor írta 2020. 12. 28., h - 12:28 időpontban

A honfoglalók genetikai vonala Belső-Ázsiába vezet - állítja Neparáczki Endre, genetikus, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója és az SZTE Genetikai Tanszékének munkatársa.

A fennmaradt krónikáink – a Képes Krónika és Kézai Simon Gesta Hungaroruma – arról tudósítanak, hogy az Abák Edtől és Edömönttől származnak, akik pedig nem mások, mint Attila király kisebbik fiának, Csabának a gyermekei. Ezért lehetett az Aba nemzetségből magyar királyt választani, hiszen ők is ugyanazon vérvonalból eredeztették magukat, mint Szent István, azaz Attilától.

Az Abák nemesi címerén egy koronán ülő turul látható - ez a mostani ásatáson előkerülő sírfedlapon is megtalálható -, amely koronás turul Attila pajzsán is látható volt („de genere turul”) a krónikás hagyomány szerint.

Időközben megjelent egy másik fontos eredmény is, amelyben francia kutatók kimutatták, hogy az ázsiai hunok férfi ágú genetikai vonalai közösek lehettek a honfoglaló magyarokéval és az Árpád-házéval. Ez alapján nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy az általunk kimutatott hun, avar, honfoglaló magyar férfi ágú genetikai vonal az ázsiai hunokra vezethető vissza, és ezeknek a népeknek és nemzetségnek közös ázsiai szkíta őseik lehettek.

Új hozzászólás

Forrás neve
Mandiner