Európa 20 legszebb úti célja közé került a Hortobágy

Szőnyi Balázs írta 2020. 06. 02., k - 21:57 időpontban

Bekerült Európa 20 legszebb úti célja közé a Hortobágy és olyan területekkel osztozik a rangsorban, mint a Loire-völgye, a Bohinji-tó, a Susak-sziget vagy a Bajor-erdő Nemzeti Park. A sarkkörön túl fekvő norvég szigetek, az erdőkkel borított erdélyi hegyek, a walesi homokos strandok vagy a jeges tavak a Balkánon – Európa szebbnél szebb tájakban bővelkedik. Az öreg kontinens történelmi városai és mediterrán tengerpartjai sok látogatót vonzanak, de a legjobb úti célok néha a legtávolabbi sarkok, amelyeket elsősorban a helyiek és néhány kitartó utazó ismer – írja a BBC.

A számos csodás vidék közé méltán felkerült hazánk páratlan nemzeti parkja is. Az 1999 óta az UNESCO világörökségi listán szereplő nemzeti parkot 1973. január 1-jén hozta létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe 82 000 hektár.

A hortobágyi növényvilágot a tündérrózsa, a boglárka, a nagyezerjófű, a vízi rucaöröm és a békatutaj színesíti. A száraz pusztát a sziki őszirózsa és a sóvirág díszíti. Gazdag a madárvilága, több mint 330 madárfaj él itt. Hortobágy az ország legnagyobb „madárszállója”.

A haszonállatok közül megtalálható itt az ősi magyar szürkemarha-gulya, a racka, a mangalica, a magyar félvér lófajta, a parlagi baromfifajta (fodros tollú magyar lúd) és a magyar pásztorkutyák több faja is: a puli, a pumi, a mudi, a kuvasz és komondor. Kiemelt látványossága többek közt a Kilenclyukú híd.

A hatalmas terület jelentős része lakatlan, a fényszennyezettség nagyon alacsony, így a Hortobágy tökéletes helyszín a csillagnézésre is. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association, IDA) megfogalmazása alapján a sötét égbolt, elterjedtebb kifejezéssel csillagoségbolt olyan terület, ami kivételes minőségű csillagos égbolttal és olyan éjszakai környezettel rendelkezik, ahol kifejezetten védett a tudományos, természeti, oktatási és kulturális örökség. A csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség adja, előre meghatározott feltételek alapján. A Hortobágyi Nemzeti Park 2011-ben kapta meg a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség-től az ezüst minősítésű csillagoségbolt-park címet.

Tags

Új hozzászólás