Film készül az ÁVH egyházi közösségek elleni támadásáról

Wertheim László írta 2021. 05. 07., p - 19:49 időpontban

Régi adósságát törleszti a magyar filmgyártás a Krisztus inge munkacímmel készülő játékfilmmel, amelynek forgatása április közepén el is kezdődött – tájékoztat a Nemzeti Filmintézet sajtóközleménye. A film Eperjes Károly rendezésében készül és az 50-es évek azon vészterhes időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az ÁVH brutális támadást indított a hazai szerzetesrendek és egyházi közösségek ellen.

A valós eseményeken alapuló film középpontjában a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, de ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy áll.

Az 1950-ben játszódó történetben Leopold atya a háború utáni országban a ferences rend újbóli felvirágoztatásáért küzd szerzetestársaival. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták, a béke azonban nem tart sokáig…

1950-ben egyetlen éjszaka alatt sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból és rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Ebben az időszakban tiltották be és számolták fel – néhány kivétellel – az összes magyar szerzetesrendet is. A magyarországi kereszténység legsötétebb időszakáról, a rendszerváltás után számtalan tudományos és hitéleti kutatás, dokumentum- és kisjátékfilm született, azonban Eperjes Károly filmje lesz az első egész estés feldolgozás.

Várnai Péter címzetes prépost írása alapján, a Krisztus inge forgatókönyvét Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írták. A technikai rendező Pájer Róbert, míg a film egyedi képi világáért a Made In Hungária, illetve A feltaláló Balázs Béla-díjas operatőre, Csukás Sándor felel. A látványtervező Fekete Mónika, a film zenei világát Bucz Magor Soma teremti meg.  A film producere A Hídember, a Mansfeld, Az ajtó és a Régimódi történetcímű filmeket is jegyző, Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő.

Új hozzászólás

Forrás neve
Szinház.online