Díjesélyes lett a Népirtás Pozsonyligetfalun című rövidfilm

Wertheim László írta 2021. 06. 04., p - 05:51 időpontban

Beválogatta a Magyar Filmakadémia Egyesület által delegált előzsűri az öt, a dokumentumfilm kategóriában Magyar Mozgókép Díjra jelölt alkotás közé azt a filmet, melynek a hirado.hu munkatársa az egyik rendezője. A Népirtás Pozsonyligetfalun című, Géczy Dávid és munkatársunk, Udvardy Zoltán által rendezett oknyomozó dokumentumfilm a második világháború után Pozsony mellett végrehajtott, magyar és német lakosokkal szemben elkövetett genocídium hátterét tárja fel.

Kategóriánként öt alkotást és alkotót jelölt a Magyar Filmakadémia Egyesület által delegált előzsűri a Magyar Mozgókép Díjakra. A díjátadóra június 26-án Balatonfüreden, az első Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor.

A Magyar Filmakadémia Egyesület által delegált előzsűri az öt Magyar Mozgókép Díjra jelölt alkotás közé válogatta be a hirado.hu munkatársa, Udvardy Zoltán Géczy Dáviddal közösen rendezett filmjét, melynek címe: Népirtás Pozsonyligetfalun. A filmet legutoljára 2021 május 3-án vetítette az M5 csatorna.

A Népirtás Pozsonyligetfalun című filmet programjába válogatta az Egyesült Államokban 2021. február-26-27-én megrendezett a georgiai Ogeechee Nemzetközi Történelmi Film Fesztivál (Ogeechee International History Film Festival). A film a Legjobb Dokumentumfilm Kategóriában első helyezett lett a szlovákiai EduFilm Fesztiválon 2021 februárjában.

A dokumentumfilm címében szereplő Pozsonyligetfalu (ma: Petržalka) a Duna jobb partján fekszik. A film azzal a táborrendszerrel foglalkozik, melybe már a második világháború utolsó heteitől kezdve tömegesen deportálták a Pozsonyban környékén élő magyar és német lakosságot. Az itt elkövetett tömeggyilkosságok feltárása mellett a dokumentumfilm rávilágít a tábort őrző csehszlovák katonai alakulat nem sokkal korábban elkövetett morvaországi mészárlására is.

A történtekről – a genocídium tömeges méretei ellenére – elfeledkezett a történetírás, egyelőre egyetlen magyar történész sem publikált könyvet erről az eseményről.

Összesen 84 magyar filmet vetítenek a fesztiválon június 23-26. között. A rangos filmszemle helyszínei Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred lesznek. A rendezvény a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében valósul meg.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik. A fesztivál utolsó napján a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat, méltón zárva ezzel az eseményt.

Új hozzászólás

Forrás neve
Hiradó