Szlovákia választhat: Beneš-dekrétumok, vagy az EU-s pénzek...

Kovácsi Sándor írta 2021. 07. 15., cs - 19:18 időpontban

A helyreállítási alap uniós rendelete alapján a környezetvédelmi és gazdasági fenntarthatóság aspektusait is szükséges figyelembe venni, melyek a szociális érzékenységgel együtt képezik az ENSZ fenntartható fejlődési céljait. (Beneš-dekrétumok, homoszexualitás és hátrányos helyzetűek.)

Ennek értelmében Szlovákiában a helyreállítási alap sérti az EU jogállamisági feltételeit, mely Ursula Von Der Leyen látogatása óta van hatályban.

Mindazon próbálkozások, melyek a helyreállítási alap elfogadása előtt történtek, nem voltak relevánsak. Viszont ezen alapjogok sértésével Szlovákia ellen elindítható volna a kötelezettségszegési eljárás.

A Szlovák Köztársaság megsérti az ENSZ fenntarthatósági céljai alapján, illetve AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2021/241 RENDELETE alapján a helyreállítási alap jogállamisági feltételeinek 3.,4.,5.,6. pontjában szereplő alapfeltételeket, ezzel párhuzamosan a 2018/2036(INI) számú európai uniós kisebbségek alapjogainak chartáját is.

A Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet ezért petíció létrehozását kezdeményezi, melynek jogi alapja összetételének megalkotásához partnerként a Kisebbségi Jogvédő Intézetet kérte fel.

A petíció elindításáról a sajtó képviselőit sajtókonferencián tájékoztatjuk a közeljövőben, és tájékoztatjuk magyar közösségünk tagjait, akik a mai napig a kollektív bűnösség jegyeit viseljük.

Európa teljes mértékben átalakul környezetvédelmi, gazdasági és szociális érzékenység szempontjai szerint is.

Szervezetünk az önkormányzatok számára a környezeti fenntarthatóság fejlesztésében igyekszik segíteni, viszont egyazon fenntarthatósági stratégia részét képezik a fenntarthatóság gazdasági és szociális aspektusai is, ezért a szervezet stratégiákért felelős vezetőjeként és egyben elnökeként az ENSZ fenntarthatósági céljaival és dokumentumaival munkánkhoz teljes mértékben tisztában kell legyünk, ezért figyeltünk fel ezen jogsértésre is.

 

Forrás: Pék Pál/ Fenntarthatóbb Felvidékért/Felvidék.ma.

Új hozzászólás

Forrás neve
Felvidek.ma