Hazánk rendezheti a 2036-os olimpiát

Wertheim László írta 2022. 05. 28., szo - 21:17 időpontban

Közgyűlést tartott szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol a résztvevők arról döntöttek, hogy Magyarország pályázik a 2036-os olimpia megrendezésére - írta az elemi.hu.

A 2024-es ötkarikás játékoknak Párizs, a 2028-asnak Los Angeles, a 2032-es seregszemlének pedig az ausztráliai Brisbane ad otthont. Számítások szerint a 2036-os olimpiát ismét egy európai ország rendezheti meg, így információink szerint Magyarország erre nyújtja majd be pályázatát.

A szombati évi rendes közgyűlésen 40 igen, egy nem szavazat és egy tartózkodás mellett módosították a szervezet alapszabályát is. Gyulay Zsolt elmondta, hogy az alapszabály-módosítás fő célja a tagság körének bővítése, valamint a delegálási rendszer visszaállítása. Hozzátette: a delegáló szervezetek köre kibővül, ezentúl nem kizárólag a sportszövetségek jogosultak tagokat küldeni, hanem az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő egyéb szervezetek is.

Gyulay Zsolt, a MOB február elsejétől hivatalban lévő elnöke kitért arra is, hogy a sportszövetségek mostantól több tag delegálására lesznek jogosultak: a legutóbbi öt nyári vagy téli olimpiai játékokon érmet nyert szövetségek három főt, a IV-VI. helyezést szerzők két főt, a többi szövetség egy főt delegálhat. Gyulay elmondta, hogy a külön nemzetközi szövetséggel nem rendelkező szövetségek (pl. vízilabda, szörf) visszakapják delegálási jogukat, így minden olimpiai sportág képviselete biztosítva lesz a tagságban. A sportolói bizottság az eddigi kettő helyett három fővel képviseltetheti magát a közgyűlésben.

"Fontos mérföldkő ez a MOB életében" - hangsúlyozta az elnök, majd utalt arra, hogy megválasztásakor azt ígérte, a MOB közgyűlését visszaállítják a magyar sport parlamentjévé. "A magyar sportnak fel kell nőnie ahhoz, hogy hallassa a hangját. Mi képviseljük az olimpiai sportágakat, a szakmát. Fontos, hogy erősebb beleszólásunk legyen abba, mennyi pénz áramlik a magyar sportba és azt hogyan költsük el" - emelte ki Gyulay.

 

 

MTI nyomán

Új hozzászólás