Rázós téma

Gergely Gábor írta 2022. 09. 23., p - 08:13 időpontban

Mostanában sokat találkozok az interneten különböző indulatokkal teljes videókkal, hogy milyen magas a villanyszámlán a rendszerhasználati díj, és azt Orbán (ki ha nem ő), hipp-hopp, egyik napról a másikra az egekbe emelte.

A nagy arrogancia a legtöbb esetben az ismeretek hiányáról árulkodik. A minap is összeakadtam egy ilyen kommentelővel. Hiába mondtam neki, hogy szedje már elő a villanyszámláit, és nézze meg mi van rajtuk, csak hajtogatta, hogy Orbán kijátszotta az energiaszektort Mészárosnak, az meg jól elintézett minket ezzel az emeléssel. Meg egyébként is, mi az a rendszerhasználati díj, mert az áram kijön az erőműből, és eljön magától a konnektorunkba. Tudjátok, én láttam már olyan embert, aki ismert már olyat, aki egyszer már hallotta, hogy merre megy az áram. Viccen kívül, én pontosan tudom, hogy mennyi pénz, élőerő, anyagi ráfordítás kell ahhoz, hogy a 60-as égő végül világítson. A rendszerhasználati díj egy nagyon is valós költség finanszírozására szolgál. Na de nem is ez a lényeg, hanem, hogy az gonosz Orbán hogy megemelte.

Rázós témaRázós témaRázós téma

 

Mellékelek 3 képet. A 3 kép, 3 különböző időszak díjszabását mutatja, és ha megnézitek a villanyszámláitokat, ott is pont ezt fogjátok találni. Bekereteztem a lényeget, de azért most le is írom, egymás alá, hogy könnyebben boldoguljatok.

2014

Energia ára: 14,57 FT

Rendszerhasználati díj: 14,107 Ft

1 kW-ért fizetendő (a kettő összege + áfa): 36,42 Ft

2021

Energia ára: 12,27 FT

Rendszerhasználati díj: 16,387 Ft

1 kW-ért fizetendő (a kettő összege + áfa): 36,394 Ft

2022 (most érvényes)

Energia ára: 5,25 FT

Rendszerhasználati díj: 23,4 Ft

1 kW-ért fizetendő (a kettő összege + áfa): 36,386 Ft

Szóval a gonosz Orbán 8 év alatt 1 egész forinttal sem emelte 1kWh fogyasztás árát a magyar lakosságnak. Mindenki észrevette, hogy sokat emelkedett a rendszerhasználati díj, de azt már senki, hogy ezzel egy időben kevesebb mint a felére csökkent az energia ára, a végösszeg pedig gyakorlatilag nem változott.

Miért kellett ezt megváltoztatni? Biztos valamit trükköznek, hogy Lölőnek több jusson…

Tudjátok, az amíg az áram hozzánk eljut, az több egymástól elkülönülő szakasz. Egészen más cég lát el különböző részfeladatokat. Az, hogy melyik szakasz hol kezdődik, az leginkább a megkötött szerződéseken múlik. Egyáltalán nem biztos, hogy mikor a vezeték elhagyja az erőmű kerítését, onnantól egy rövid szakaszon nem az erőmű feladata a hálózat kezelése, így értelem szerűen azt az energiatermelés részének tekinti, vagyis az energiaárban jelenik meg a költsége. Ha kötnek egy új szerződést, akkor könnyen lehet, hogy ez a feladatkör már átkerül a szállítást végző céghez, így a díjtétel is oda csapódik. Mindez persze minket nem kellene, hogy érdekeljen, mert nekünk csak az számít, hogy mennyit kell fizetnünk 1 kWh-ért. Erre pedig az a helyes válasz, hogy 1 Ft-tal sem kell ma többet fizetni, mint 8 évvel ezelőtt.

Ne üljetek fel minden lázításnak, mert magatokat csapjátok be vele, a terjesztésével pedig másokat is!

Ha bedőltök, akkor azok malmára hajtjátok a vizet, akik kormányzásuk során 15 alkalommal emelték a rezsiköltségeket, gáz esetében volt, hogy 30 %-kal, a villanyt több mint 10 %-kal egyetlen lépésben. Az a kormány akit szidtok ha bedőltök, 8 év alatt egyetlen forintot sem emelt a villany árán a magyar lakosságnak, és most, egy energiaválság közepén, még mindig nem emelt egyetlen forintot sem azoknak, akik 210 kWh alatt megtudják oldani a fogyasztásukat. Mi 5-en lakunk, eddig túlléptük, a nappali fogyasztásunk közel 300 kWh volt, plusz a csúcskizárásos (éjszakai). A mi villanyszámlánk 3000 Ft-tal emelkedett. De ezt is vissza fogjuk kapni, mert egy kis odafigyeléssel simán levisszük 210 kW alá a fogyasztást. Sok európai országban kibékülnének ezekkel a számokkal!

Mindig tájékozódjatok, számoljatok, és akkor tisztább képet kaptok! Akit meg lázításon kaptok, annak legközelebb fenntartásokkal kezeljétek az állításait!

 

A borítókép forrása: Index/Kaszás Tamás.

Új hozzászólás