Tombol a nyár

Tóth Margit írta 2024. 06. 30., v - 17:06 időpontban

TÓTH MARGIT: Minden napra egy gondolat

TOMBOL A NYÁR

 

 

Nemcsak a nappalok, még valahogy túl élem, de az éjjelek is tréfát űznek velem. Tehetik, mert telhetetlenül érzéketlenek. Nem bírja finom természetem. Humorérzékük már túl sok nekem. Szóval, úgy játszanak velem, mint macska egérrel. Öltözz- vetközz! Meghúzom magamot szobám leghűvösebb zúgában... Hol öntöm magamra, hol meg magamba az éltető nedűt a vizet hideget, szívem, csuklóm, bokám hűsítgetem... Méghogy puha meleg takaró, könnyűlepel hálóresztungom is alíg birom viselni magamon. Foly le rólam a verejték, izzadságcsepppjeim is rútul kifogtak rajtam. 

***

Mindig is voltak nyarak, forrók, perzselők... De ilyen mint mostani? Ez lenne az: új világnak új időknek új szelei? Már benne voltam, de az én jó anyám sokat mesélt, hiszen a család végigélte az aszályt 1947 ben. Annyi termést sem szedtek le, gyűjtöttek be amennyit elvettek, elültettek. Még azt sem... Az aszály, az éhség uralta a falu életét. Apám vasutas volt, ennek köszönhetően anyámnak is volt vonatjegye- szabadjegye. Így fiútestvéremmel Karcsikával, (16- 17 éves körüli siheder) járták Aradot, onnan hozták az alapélelmiszereket a családnak. Akkoron a mindennapi kenyér az asztalon az életet, a túlélést jelentette. Azótától maradt fenn apám szigora: a hijúban levő szuszékból egy szem búza sem hiányozhatott az új kenyér, az aratásig. Ez volt a mindennapi kenyerünknek jövőbeni tartaléka. 

***

Fiatalságaim éveire visszaemlékezvén meg sem parittyáztam a dübörgő nyári hőséget, meleget. Na de ilyet? Az időskor hozná magával vagy elszabadult őrült elmék őrültsége, akik miatt veszélyben a bolygónk, az élet a Földön, aznak szépségösen szép tisztasága, lélegzete?

Napok óta tombol a nyári hőség. Legalábbis műfelénk Háromszéken, igen. Vizet, Vizet! Adj Uram esőt kéri az élővilág! Ments meg minket Uram egy bekövetkezhető aszálytól, vagy a mindent elsöprő romboló, tomboló zivatarok zuhatagától! Tereld jófelé a bolygónk, a világ állását, rendjét! 

Add Uram, hogy így legyen!

 

A borítókép illusztráció, forrása:123rf.com.

Új hozzászólás