Kárpátaljai magyarok ellen uszít az ukrán képviselő

Kovácsi Sándor írta 2021. 10. 03., v - 07:15 időpontban

Breznovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke nyílt levet írt Ukrajna főügyészéhez, miután Mihajlo Holovko, a Ternopil Megyei Tanács elnöke a kárpátaljai magyarok ellen uszított a televízióban.

"Keményen neki kell menni a kárpátaljai magyaroknak..." – mondta a tanács elnöke.

Mindez azután történt, hogy Magyarország aláírta a 15 évre szóló megállapodást az orosz Gazprom gázszállító vállalattal. A képviselő úgy fogalmazott, hogy "akinek olyan partnerei vannak mint a magyarok, annak nincs szüksége ellenségre" – írja az Index.

Breznovics szerint ezek a kijelentések arra buzdítják az embereket, hogy megfélemlítsék, fenyegessék és zsarolják Ukrajna polgárait a nemzetiségi hovatartozásuk miatt.

Mihajlo Holovko ezáltal büntetőjogi szabálysértést követett el, Ukrajna Büntető törvénykönyve 161-es cikkelyének 2. bekezdése értelmében – írja a KMKSZ elnöke, valamint kifejtette mélységes felháborodását.

A portál szerint két dolgot kért Breznovics László annak érdekében, hogy megfékezzék a későbbiekben a gyűlöletkeltési kísérleteket. Először, hogy a levelét kezeljék úgy, mint bejelentést bűncselekmény elkövetéséről, másodszor pedig, hogy végezzenek teljes körű vizsgálatot Mihajlo Holovko ellen, majd adjanak erről teljes tájékoztatást a nyomozási adatbázisból az Ukrán Büntetőtörvénykönyv 161. cikkelyének 2. bekezdése értelmében.

 

 

KárpátHír nyomán

Új hozzászólás

Forrás neve
KárpátHír