Az aradi mártírok emlékezete után...

Zetényi-Csukás… írta 2021. 10. 09., szo - 08:58 időpontban

HADNAGY ÚR! ALÁZATOSAN JELENTKEZEM!

-Hadi becsület és nemzettudat-

 

 

Szerény vacsoránkat az ivóban éppen befejeztük, amikor az asztaltársaságunkhoz csapódott nagy szakállú öregember mesélni kezdett. Hogy a dolog megesett-e, vagy a képzelet szülte, azt nem tudhatjuk, de mi szívesen fogadtuk és hallgattuk őt:

- A huszárszázad maradványa az erdők mélyén bujdokolt. Huszonegy néhány tépett huszár és a hadnagyuk. A cári lovasság hiába üldözte őket, mindig kibújtak a szorításukból. Hol hajnalban, hol az éj leple alatt, de mindig egérutat nyertek az üldözőik elől.

Végül a hírhedt kozák fejvadász századot szabadították rá a magyar fiúkra. A kozákok voltak a cári hadsereg legrettegettebb harcosai, akik távolból is megérezték a vér szagát és kitartóan üldöztek bármilyen prédát. Egészen, annak elejtéséig. Hírük megelőzte őket: nem kegyelmeztek senkinek és sikerük bizonyításaként emberfejeket vittek elöljáróikhoz. Fegyverzetük a legerősebb volt a cári hadseregben, dzsidájuk és könnyű vértezetük ideális a könnyűlovasság és a „vadászat” számára.

Félelmetes sereg volt a kozák.

Három nap és három éjjel kutatták a nyomkeresőik a magyarokat, mire rájuk bukkantak s még aznap éjjel bekerítették a fáradt huszárokat. Az atamán mielőtt kiadta volna a parancsot a mészárlásra, megszemlélte és felmérte leendő ellenfeleit. 

Legnagyobb ámulatára alig serkenő bajuszú fiúkat és őszhajú öreg katonákat látott. Szinte mindőjüknek volt valamilyen sebesülése. Lehettek vagy húszan a bátor huszárok. Halkan valami furcsa dallamot énekeltek, amely a kozák fülébe is bevette magát. A szöveget nem értette, de az ének bús és panaszos akkordjai a szülőföldjét idézte fel és a cári elnyomást.

Ahogyan hallgatta a dalt édesanyja szavai jutottak az eszébe, amikor még kicsi gyermek volt: „Az orosz Atyuska elveheti a kozákok szabadságát, de a szabadság vágyát sohasem. Addig lesz kozák a földön, amíg megőrzi azt.”

Az övéihez visszatérve meglepő parancsot adott ki a túlerőben lévő seregének: Tárgyalni kíván a huszárokkal.

Harcosai megilletődve néztek rá, de szinte egy időben gyújtották meg fáklyáikat a bekerítést jelezve a magyarokkal. A fiaink azonnal fegyvereikhez kaptak és készen álltak az esélytelen harcra. Az atamán két kísérőjével és egy tolmáccsal kísérve - fegyver nélkül, gyalogosan - vonult be a huszárok táborába.

A magyar hadnagy egyedül ment a kozák elé, aki tisztelgett és szabad elvonulást ígért, ha átadják zászlójukat és lőfegyvereiket (a kardjukat megtarthatják, hogy ne sérüljön a vitézi becsület). A hadnagy a kíméletes ajánlatra hajnalig kért gondolkozási időt.

Elválásukkor kezet fogtak és mélyen egymás szemébe néztek. A magyar minden zsigerében érezte, hogy az atamán igazat mondott.

A huszárok tanácskozásra vonultak vissza és eszmecseréjük végén a Kossuth-nótát énekelték el. Hej, pedig Kossuth Lajos, de messze járt már ekkor!

Mikor a nap felkelt, a huszárok hadrendben álltak. Sorban mindegyik megcsókolta az ezred lobogóját, majd a hadnagy meggyújtotta azt. Nem is egy magyar szeméből folytak a könnyek ezt látván…

- A magyar hadi becsület és a zászló nem eladó! Rajta hát fiúk, a hazáért halunk!- kiáltotta a hadnagy.

Hamar vége lett az öldöklésnek. 

A bátrak hősiesen harcoltak nem adták könnyen a bőrüket. De a sok ellen, nem győzhetett a kevés. Mikor minden elcsendesedett a kozák parancsnok ukáza alapján a magyarokat méltóképpen eltemették és fejfájuk a zászlórúdjuk lett. Sírjaik felett közel kétszáz kozák tisztelgett, elismerve a magyar hadi becsületet.

…valahogy így mesélte az öreg s mi hallgattunk. Hallgattunk, egyszeriben nem volt szavunk. A hosszú méla csönd után nem tudom, hogy melyikünk kezdte el nótát. Azonnal átvettük tőle a dallamot. Olyan elemi erővel tört fel a nyolc férfitorkokból a „Kossuth Lajos azt üzente”, hogy a szívünk is beleremegett, de annak is, aki hallgatta.

Könnyes szemekkel, teljes erőből szólt a dalunk. Szállt a fohász az ivón át a falvak felett a város felé, túl a hegyeken, a folyón, egészen a Kárpátok összes hágójáig. Szoborrá meredtek egy pillanatra a magyarok az egész Kárpát-medencében, akik azt hallották. 

Döbbenetes élmény volt a síró, éneklő srácok között üvöltve az "éljen a magyar szabadság, éljen a hazát."

Szárnyalt a dal a vörösre hajló tavaszi estében, ahogy a nap bánatosan lebukott a hegygerinc mögött.

Ahogyan az öreg szikár, napszítta orcáját néztem - kiugró pofacsontját és hasított szemét - az jutott eszembe; hogy mi, vagy az utánunk jövő nemzedék, vajon fog-e majd ilyen elszánással, akár az élete feláldozásával is kiállani a honért, ahogyan derék huszárjaink tették azt…

Lesz-e még olyan „hadnagyunk”, aki megadva a lendületet elkiáltván magát: „A magyar hadi becsület és a zászló nem eladó! Rajta hát fiúk, a hazáért halunk!”

 

Zetényi-Csukás Ferenc

A borítókép Kertai Zalán munkája, címe: Huszár roham.

Hozzászólások

Emerich

2021. 10. 09., szo - 12:45

A magyaroknak tanulságos történetnek kellene lenni, a hazaszeretet mindenek előtt,kevesen vannak a magyar hazában, akik így éreznek, talán a határon kívüli magyarok, még igen.

Dr. Seres István

2021. 10. 10., v - 07:15

Kedves Ferenc! Kedvelt hősöm O'sváth Pál huszárfőhadnagy, aki pontosan 21 huszárt vezetett haza a fegyverletétel idején az orosz ostromgyűrű közepette! A bihari Sárrétre. Őket nem érte atrocitás, de van egy érdekesség. Később sárréti csendbiztos lett, és egy alkalommal elfogott egy kukoricásban alvó betyárt, lopott lovakkal, kantárokkal, reszelővel. Kiderült, hogy az egyik volt huszárja volt. Nem bántotta, hanem megmondta neki, hogy hagyja el a körzetét, és többet ne tegye be a lábát! Írásodról ez jutott eszembe

István Pál Blényesi

2021. 10. 10., v - 19:18

A hazaszeretet csak akkor szökken szárba, ha a gyermek hallgatja az öregeket, olvas dicsőséges történelmünkről és tanítják neki. Az internet szolgáltatásaiban elmélyült fiatal nem adja vérét a hazáért.

Rácz János

2021. 10. 10., v - 22:51

Kedves Krisztián!
Örülök, hogy megismertem ezt az oldalát is.
Biztosan vannak értelmes dolgok a fész-búkon is, de azért inkább jó magyar történelmi tárgyú könyveket/regényeket ajánlok elolvasásra.
Kívánsága esetén a két VH közötti, és mai írókat, és címeket is tudok ajánlani.

Új hozzászólás