Az erdélyi kopó megmentésén dolgozik a kormány

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 09., p - 12:09 időpontban

Simicskó István előterjesztésére módosítanák a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvényt az erdélyi kopó megmentése érdekében – írta parlamenti tudósításában az MTI. A javaslattal a képviselő az erdélyi kopó tenyésztését szeretné fellendíteni, mivel jelenleg ezt az őshonos kutyafajtánkat tenyésztők nehéz helyzetbe kerültek, alig van tartási kedv. Felidézte, hogy a hatályos vadászati törvényből a terelővadászatoknál alkalmazható őshonos kutyafajták felsorolásából kimaradt az erdélyi kopó.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a javaslatot, lehetővé válna, hogy terelővadászatokon is használják ezt a kutyafajtát. Kötelességünk megvédeni a magyar nemzeti értékeket, és felmutatni gyermekeinknek...

– érvelt javaslata mellett a KDNP frakcióvezetője. Jelenleg ugyanis – mint azt a kormány képviseletében az általános vitához hozzászóló Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára elmondta – a terelővadászatokon 45 centis marmagasságúnál nagyobb kutya nem használható. A javaslat ettől a szabálytól tenne eltérést az erdélyi kopó, így a vadászok és a tenyésztők javára.

Az államtitkár szerint a kormány támogatja a javaslatot. Hajtóvadászatokon egyébként jelenleg is engedélyezett a használata. Meg kell akadályozni, hogy eltűnjön ez az őshonos magyar kutyafajta, kötelesség, közös felelősség a megvédése, ahogy többen a szakmából is azt mondják, hogy jó irányban indulnak el a kezdeményezéssel.

 

MTI nyomán

Új hozzászólás