Az erdélyi magyarok magasról tesznek Romániára

Kovácsi Sándor írta 2021. 11. 15., h - 09:57 időpontban

Egy közvélemény-kutatás múlt szombaton ismertetett eredményei szerint az erdélyi magyaroknak csupán tíz százaléka tekinti hazájának és öt százaléka szülőföldjének Romániát; a megkérdezettek elsősorban Erdélyt vagy annak valamely kisebb tájegységét nevezték meg hazájukként, szülőföldjükként.

Az erdélyi magyarokra reprezentatív, 1218 fős minta 2021. júliusi lekérdezésével készített felmérést a Bálványos Intézet és a Transylvania Inquiry közvélemény-kutatók képviselői, Toró Tibor és Kiss Tamás ismertették szombaton egy kolozsvári sajtótájékoztatón. A kérdőíves vizsgálat célja a romániai magyarok identitásstruktúrájának és nemzetkoncepciójának, valamint Magyarországgal való viszonyának vizsgálata volt.

A közvélemény-kutatásban megkérdezettek túlnyomó többsége (89 százalék) úgy gondolja, hogy az erdélyi magyarok részét képezik a magyar nemzetnek, és továbbra is elenyésző azok aránya, akik ezzel nem értenek egyet. A megkérdezettek 56 százaléka gondolja úgy, hogy a romániai magyarok részét képezik a román nemzetnek. Ez az arány magasabb a 2013-as, valamint a 2019-es, de alacsonyabb a 2010-es és a 2016-os adatoknál. A személyes formában megfogalmazott kérdés tekintetében sem történt változás, továbbra is többen vannak azok, akik nem tartják magukat a román nemzet tagjának.

A romániai magyarok elsősorban Erdélyt tekintik hazájuknak (47 százalék) és szülőföldjüknek (43 százalék). Ennél kisebb területi egység (Székelyföld, Partium, Bánság, az adott település) szerepelt a hazára adott válaszok 37, a szülőföldre adott válaszok 48 százalékában. Magyarország vagy a Kárpát-medence említése a válaszokban elenyésző. Romániát a megkérdezettek 10 százaléka tekintette hazájának és 5 százaléka szülőföldjének.

 

 

Itthon.ma.nyomán;

A borítókép illusztráció, forrása: napiujsag.hu.

Hozzászólások

Imre Katalin

2021. 11. 15., h - 11:18

Én mindig székely magyarnak születem az én hazám Erdély, nem számít, hogy Romániába élek.
Az őseim is székely magyarok voltak és Magyarországho

Erre a megtorhetetlen nemzettudatra lesz szuksege a magyarsagnak hogy ellenalljon a korszellemnek es egybenojon egyszer ami regen egybenot.

Azért ez jelzésértékű a többségi nemzet részére. 100 év elteltével sem sikerült az identitását megtörni a magyarságnak. Talán a román politikának el kellene gondolkodni azon hogy miért is van ez az eredmény. Esetleg az erdélyi magyarok nem érzik jól magukat romániában ? Akárhogy is de szerintem a jelenlegi politikai felállás nem a románoknak dolgozik.Ha nem sikerült a magyarságot megtörni a királyi romániában, majd a conducátor alatt sem. A jelenlegi európában meg végképp nem tudják megtörni a magyarságot. Tetszik nem tetszik de mi egy igen konok nép vagyunk. Mondhatni lassú víz partot moss. Hogy az író óriást idézem: A víz szalad, a kő marad, a kő marad !

Iosif Farkas

2021. 11. 16., k - 05:07

A nevemet , hivatalosan IGY KELL leirnom , bar , emiatt mar kaptam megjegyzest eleg sokszor , MAGYARORSZAGON is es az EU -ban is, mert a hivatalos szervek se akarjak elhinni , hogy abba is , TORVENYESEN , beleszol a hivatal , hogy a szuletendo gyerek NEVE , mikent legyen LEIRVA ! Megtotent eset , KOLOZAVARON , hogy peldaul LAZAR DEZSO , az aktaiban , DEZIDERIU LAZAROIU - nak legyen az Anyakonyvbe is bevezetve ugy , hogy LAZAROIU DEZIDERIU - Magyar nemzetisegu - Roman allampolgar !!

Iosif Farkas !

2021. 11. 16., k - 07:18

Aki ismeri a Roman Szemelji Kartyat , eszrevehette , hogy az Allampolgar es a Nemzetiseg megnevezes milyen hasonlo ! Vagyis : ALLAMPOLGAR - CETATEAN es NEMZETISEG- CETATENIE ! Emiatt , mert szinte rokon szavak , foleg a nyugat EU-s hatosagok vagy a lakosok , nagyon csodalkoznak , hogy mikent lehet valaki , mondjuk romaniai - magyar ! Mi ertjuk es ismerjuk a tobbit is !!

Imre Pénzes

2021. 11. 16., k - 15:02

Igaz, hogy székely-magyar létemre, aki már több mint 33 éve élek a csonkaországban, de több nyelven beszélek és szerintem az állampolgár= cetatean, a nemzetiség=nationalitate, valamint mi magyarok honpolgárok vagyunk! A HON másképpen igaz Mag- gyermekek és a HON tartalmazza a legfontosabb elemeket: Hidrogén, Oxigén és Nitrogén, aminek köze lehet a Génekhez is:-)))

Bízom benne, hogy Ti, Székely testvéreink, nemsokáig kell már hogy csonka országban éljetek. Először az autonómia, utána idővel az újraegyesítés. Mi MAGYARNAK tekintünk Titeket és reménykedünk, hogy egyszer majd HAZAmegyünk Hozzátok, amikor Székelyföldre megyünk. (És nem Romániába.)

András

2021. 11. 17., sze - 06:14

A török hódoltság több mint 150 évig tartott. De elmúlt az is. Románia szét fog esni, föderális állammá fog alakulni és utána a tartományok már oda húznak ahová akarnak. Sok erdélyi román nem ért egyet a bukaresti vezetéssel és Erdély lenyúlásával. Van esély, h Erdély önállósága megtörténjen. A kérdés az, h az anyaország felkészült-e az esetleges annekcióra vagy társulásra. Sok magyarországi a “maradjunk csak kicsik” elvét vallja, főleg Budapesten. A baloldal obstruktív, magyargyűlölő politikája el kell tűnjön előbb.

If you believe that the "mother nation" may try the "annexation", we will welcome you with a rain of lead, just try! Neighbours yes, if you attempt more than that, we will give you what you deserve, as I see you begin to show your teeth lately.

Új hozzászólás

Forrás neve
Itthon.ma