Összehangolt, hulladékeltávolítási akciót szerveznek...

Kovácsi Sándor írta 2020. 12. 26., szo - 00:04 időpontban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a MÁV-csoport az év végéig egy összehangolt akcióban gondoskodik a legforgalmasabb szakaszok ellenőrzéséről és az illegálisan lerakott hulladék felszámolásáról a kormány Tisztítsuk meg az országot! projektjében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A közlemény idézte Boros Anitát, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárát, aki elmondta, a Tisztítsuk meg az országot! projekt egy Európában egyedülálló akció, amelyben az állami vállalatokon kívül az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság közreműködésére is számítanak. 

Az illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége is megnő ebben az időszakban, ezért a legforgalmasabb állami kezelésű útvonalakon, pihenőhelyeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a pályaudvarokon, a szennyezett pályaszakaszok mellett pedig a MÁV-csoport munkatársai átfogó hulladékeltávolítási akciót szerveznek.

Boros Anita mindenkit arra kért, hogy segítse a munkát végző szakembereket, és csak a megengedett helyen és módon dobja ki a hulladékot. A közutas és vasutas munkatársak ugyanis olyanok után takarítanak, akik nem tisztelik mások szabálykövető magatartását, a környezetünket – mondta.

Januártól az illegális szemetelés nagyon sokba kerül majd, hiszen azonnali, helyben kiszabható pénzbírság jár a lerakott hulladék legkisebb mennyiségéért, sőt bizonyos mennyiség fölött büntetőeljárás is kezdeményezhető lesz. Az államtitkár hangsúlyozta, az ITM pályázati konstrukcióit is meghosszabbították, így továbbra is várják a civil és a gazdálkodó szervezetek, az egyházi jogi személyek pályázatait 2021. január 31-ig, a részletek az ifka.hu oldalon olvashatók.

 

Borítókép: MTI/Varga György

Új hozzászólás