Putyint igazolja a Der Spiegel

Stier Gábor írta 2022. 02. 20., v - 16:17 időpontban

Putyint igazolja a Der Spiegel

 

 

Miközben a világ a Donbasszban végsőkig feszülő helyzetre figyel, a német Der Spiegel újabb bizonyítékot közölt arra vonatkozóan, hogy az 1990-es évek elején a nyugati politikusok megígérték a szovjet vezetőknek a NATO keleti bővítésének blokkolását. Igaza van hát Vlagyimir Putyinnak, hogy a Nyugat átverte Oroszországot, és ebből tanulva írásos biztonsági garanciákat követel.

Az idei év egyik fő kérdése, hogy sikerül-e az új erőegyensúlyt, és az orosz érdekeket is figyelembe vevő európai biztonsági rendszert kialakítani, avagy elszabadulnak az indulatok, a háborús hisztériával beköszöntő új hidegháború pedig akár forró szembenállásba is átcsap. A jelenlegi szembenállás, és legfőképp a bizalmatlanság gyökerei a Szovjetunió felbomlásának idejéig nyúlnak vissza. Az európai erőviszonyok átrendeződése, a világrend átalakulása kezdetén a Szovjetunió gyors összeomlásán maga is meglepődő Egyesült Államok ugyanis még reálpolitikát folytatott, és a német egyesítésért, Kelet-Európa békés elengedéséért, a váratlanul gyors, és könnyű sikerért cserébe az megígérte, hogy tiszteletben tartja Oroszország érdekeit, és a NATO nem terjeszkedik keletre.

„De a NATO keleti bővítéséről Washington és a szövetségesei már csak azért is lemondhattak, hiszen a nagy ellenfél a földön hevert, megszűnt. Úgy tűnt, nincs ki ellen harcolni, és a NATO-nak lényegében nincs is értelme tovább fennmaradni. Aztán magát a hidegháború győztesének kihirdetve, a sikerbe beleszédülve a világ egyetlen szuperhatalmaként maradva mindezt hamar elfelejtette, és a NATO gyorsan sarkig tárta a kapuit”

Az egykori ígéretet Washington ma már legendának tekinti, az amerikai titkosított dokumentumok feloldása azonban igazolja, hogy ez nem egyszer, és szinte az összes nyugati vezető szájából elhangzott. James Baker akkori külügyminiszter a Mihail Gorbacsov szovjet államfővel 1990. február 9-én folytatott tárgyalásán például úgy fogalmazott, „Washington megérti, hogy a keleti államoknak garanciákra van szükségük. Ha az Egyesült Államok továbbra is fenntart(hat)ja a katonai jelenlétét a NATO-tagjaként egyesülő Németországban, akkor a NATO katonai infrastruktúrája egy hüvelyknyit sem mozdul el kelet felé”. De mint többek között a George Washington Egyetemnek a titkosított dokumentumokat e szempontból vizsgáló  kutatásai  is bizonyítják,

„hasonló biztonsági garanciákat ígért az orosz vezetőkkel találkozva Baker mellett az akkori amerikai elnök George Bush, a német kancellár Helmut Kohl, a külügyminiszter Hans-Dietrich Genscher, a francia elnök Francois Mitterrand, a brit kormányfő Margaret Thatcher, vagy a NATO akkori főtitkára Manfred Wörner is”

Most a német Der Spiegel újabb bizonyítékot tett közzé arra nézvést, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatai ellenére bizony volt ilyen ígéret. A nyugati hatalmak megígérték a szovjet vezetőknek, hogy a NATO „egy hüvelyknyit sem terjeszkedik kelet felé”. A német magazin közli azt a titkosítás alól feloldott dokumentumot, amelyet a brit nemzeti archívumban fedezett fel Joshua Shifrinson, a bostoni egyetem kutatója.

Egy jegyzőkönyvről van szó, amely az amerikai, a brit, a francia és a német külügyminisztériumok igazgatóinak 1991. március 6-án Bonnban tartott megbeszélésein elhangzottakat rögzíti. A téma Közép-Kelet-Európa biztonsága volt, hiszen addigra a Varsói Szerződés már széthullott, és a volt szocialista blokk politikusai jelezték nyugati partnereiknek, hogy érdekli őket a csatlakozás a NATO-hoz.

„Ám ahogy a Der Spiegel fogalmaz, a dokumentumból egyértelműen kiviláglik, az említett négy ország külügyi képviselői egyetértettek abban, hogy a kelet-európai országok tagsága elfogadhatatlan opció”

A feljegyzés szerint Jürgen Chrobog, a német külügyminisztérium politikai igazgatója azzal érvelt, hogy a német egyesítésről az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, a Szovjetunió, valamint az NSZK és az NDK részvételével folyó úgynevezett 2+4-es tárgyalásokon világosan Moszkva értésére adták, hogy a NATO nem terjeszkedik az Elbán túlra (a szövegben később pontosítják, hogy nem az Elbáról, hanem az Oderáról van szó), ezért nem ígérhetnek a lengyeleknek és a többieknek sem tagságot. Chrobog szavai szerint ezt az álláspontot egyeztették Helmut Kohl kancellárral és Hans-Dietrich Genscher külügyminiszterrel is. Az Egyesült Államokat képviselő Raymund Seitz a dokumentum szerin t ezzel egyetértve megerősítette, hogy

„a 2+4-es és más tárgyalásokon is ígéretet tettek a Szovjetuniónak, hogy a szovjet csapatok kelet-európai kivonulásából nem akarnak előnyt kovácsolni, és a NATO nem terjeszkedik kelet felé sem hivatalosan, sem pedig informálisan”

Arról, hogy kapott-e ígéretet a német egyesítés kapcsán Gorbacsov arra vonatkozóan, hogy a NATO nem bővül keletre néhány évvel ezelőtt beszélgettem Andreas Meyer-Landruttal is, aki a az 1980-as évek végén az NSZK moszkvai nagykövete volt. Mint a diplomata fogalmazott, Genscher és a pártja folyamatosan azt képviselte a tárgyalásokon, hogy a NATO-t nem szabad kiterjeszteni Kelet-Európába. Ez volt a német álláspont. Meyer-Landrut felidézte azt is, hogy amikor Kohl a Kaukázusban találkozott Gorbacsovval, még azt is felvetette, ha a német hadsereg létszáma nagyobb lehet, s megjelenhet az ország keleti részeiben is, akkor ez a terület semleges marad. Aztán – tettei hozzá – mindezek a beszélgetések ködbe vesztek, elhalványultak. Oroszország azonban, mint az várható volt, ezt nem felejtette el.

 

 

Stier Gábor; moszkvatér.com;

A borítókép forrása: EUROPRESS/VITALY ARMAND/AFP.

Hozzászólások

Moldovan Atila

2022. 02. 21., h - 19:01

Haborus hiszteriat a Bukaresti kormanykorok is atvettek,es hirtelen repuloket,hadihajokat vasaroltak,csapatokat telepitettek az eszaki megyekbe.En csak attol tartok hogy a roman nep penzet elkoltik a fegyverkezesre,ami majd kihat az eletszinvonalra,a befektetesekre,es a valalkozasokat tonkreteszi.Igy is mar erzodik a megrendelesek visszaesese,A keszulodes csak a fegyvergyaraknak kedvez,USA,BRIT,FRANCIA.

Ha nem esik szét az EU és Románia , Amerika fog ideiglenesen garázdálkodni Európában 2-3 év és az óvláh nyugdíjasok mehetnek kóldúlászni . Az USA ki fogja zsigerelni Európát ha a szar Brüsszellibsi vezérkart el nem zavarja az ősszharag amire már vannak jelek . Tehát ,Európa meg kell találja a módját ,hogy pénzhajász eladósodott Amerikát kitessékelje . Ha kell még orosz erővel is . Ha nem , végünk lesz .

Ha nem esik szét az EU és Románia , Amerika fog ideiglenesen garázdálkodni Európában 2-3 év és az óvláh nyugdíjasok mehetnek kóldúlászni . Az USA ki fogja zsigerelni Európát ha a szar Brüsszellibsi vezérkart el nem zavarja az ősszharag amire már vannak jelek . Tehát ,Európa meg kell találja a módját ,hogy pénzhajász eladósodott Amerikát kitessékelje . Ha kell még orosz erővel is . Ha nem , végünk lesz .

Románia fegyverkezése seggnyalás Amerikának , és az alig teljesítő gazdaság aláásása a nép nyomorba taszítása . Ugyan mit üzenhet Magyarországnak ???? Hogy engedje be a fellengős amcsit a fegyvereivel , hogy legyen amit karban tartania a honi katonáknak . Mer arra ugyan a kezét nem teszi csak amerikai katona . Kivéve ha éppen nem üzemanyagot ,vagy egyebet lop belőle .

Halasi Pál

2022. 02. 22., k - 21:41

Oroszország hatalmas ország.
Az energiakészletei szinte kimeríthetetlenek.
Putyin elnök bármikor elzárhatja a csapokat!
Az a realitás, hogy britanniában már most is fáznak, és Európára is ez várhat.
A politikusok meg cidriznek, újra és újra bizonyítják a tehetetlenségüket.
Egy "medvét" nem lehet csak úgy lefújni a világpolitika színpadáról.
Az USA még képzelődik egy ideig, de Oroszország mögött
ott van egy potenciális szövetséges, egy nagyhatalom, Kína.
Ha összeadják amijük van, abból egy ezideig elképzelhetetlen gazdasági-politikai entitás jöhet létre.
Egy háborús konfliktus kirobbantása egyedül az USA-nak kedvezne.
Európa szó szerint "ráfázna".
Putyin elnök reálpolitikus, kétségtelenül hazafi is!
Nem kívánja a másét, de ami a dolog természeténél fogva
neki és a népének realitás, azt
megteszi.
Mindez furcsán hangzik, de ez most az ő pillanata.
Nincs szükség háborús hisztériára, annál inkább reális
gondolkodásra.
Mi sajnos nem tudjuk utána csinálni, amit tett!
Elég szomorú!

Halasi! Te hogyan gondolkodsz?
Mi vagy te, egy önkéntes 'medvesimogató'?
Fel sem fogod azzal az értelmiségi agyaddal, hogy a világ mekkora kataklizma előtt áll!
Oroszországban százmillió, Kínában 1,6 milliárd ember él elnyomásban. Megfogjuk tapasztalni milyen az, amikor ez az irgalmatlan tömeg a putinkákat, meg szhicin-ping-pongokat 'érdemeik' miatt a megérdemelt helyre küldi.
... de, kérlek ne vedd ezt személyes sértésnek.

Nyilván a szabadságot hiányolja Oroszországban, Kínában. Azt is feltételezem a Nyugat ideálja szerinti szabadságot kívánja ennek a két nagy nemzetnek. Én jót akarok nekik és nem kívánom, hogy ezt kiharcolják maguknak, mert tisztelem őket, mint teremtményeket. A szabadság diktatúrája éppen olyan mint bármilyen más diktatúra. A liberális diktatúra a lelket is elpusztítja a testtel együtt.

Volodimir Zelenszkij, ez, a komikus színész , aki először színészként, majd utána valóságban játssza el az ELNÖK szerepét. Aki se nem ukrán, de nem is orosz, de még nem is szláv! Hanem az USA agresszív expanzív militarista törekvéseinek marionettfigurája. A védett bunkeréből vezényli a szlávokat, a történelmi kisoroszokat és a nagyoroszokat testvérháborúba. Hiszen számára és imperialista körei számára a szlávok vére nem egyéb, mint járulékos veszteség. UKRAJNA, mint határőrvidék, mindig is a történelmi orosz geopolitikai érdekek, de egyben az orosz birodalom része volt.
A háború fő bűnöse Volodimir Zelenszkij!
MIÉRT?
Amennyiben az ukrán politika tisztességes nemzetiségi politikát folytat és nem nyomja el az orosz, a magyar a román, tatár, stb. nemzeti kisebbséget., Nem folytat egyre elviselhetetlenebb ETNOCÍDIUMOT, stb. Tiszteletben tartja az ukrajnai nemzeti
kisebbségek saját nyelvi és szellemi kultúrájához való jogát. Ha autonómiát ad az orosz nyelvű területeknek. Ha katonai semlegességet hirdet és nem akar stratégiai NATO fegyverzetet telepíteni Ukrajna földjére. Valamennyi döntését a testvéri orosz néppel alkotott történelmi tényekre alapozza. Ha nem veszélyezteti Oroszország önvédelemhez és biztonsághoz való jogait, AKKOR MOST NINCS HÁBORÚ! „A német Der Spiegel újabb bizonyítékot közölt arra vonatkozóan, hogy az 1990-es évek elején a nyugati politikusok megígérték a szovjet vezetőknek a NATO keleti bővítésének blokkolását. Igaza van hát Vlagyimir Putyinnak, hogy a Nyugat átverte Oroszországot, és ebből tanulva írásos biztonsági garanciákat követel.”
A VÁDLOTTAK PADJÁN Volodimir Zelenszkijnek és társainak a helye! Ennek, a se nem ukrán, se nem orosz, de legkevésbé sem szláv kártékony bohócnak.
https://i.imgur.com/s5gCWZ8.jpg

Karatnai Bodó Attila

2022. 02. 27., v - 18:22

ÉRDEMES AZON ELGONDOLKODNI, HOGYHA Erec Jiszráél, azaz Izrael földjén 1948. május 14-én újjáalakult „régi-új” zsidó állam, államelnöke, azaz elsőszámú vezetője nem zsidó személy lenne. Egyszerűbb meghatározással, vagyis „GOJ” ( ez elképzelhetetlen! ), de maradjunk ennél a fikciónál. Tehát ekkor Önök el tudják az képzelni, hogy egy goj elnök alatt a zsidóság bármiért is testvérháborút folytatna ? Ez bizony teljesen kizárt. Hiszen, ott van korábbról Salamon király fiainak, Jeroboám és Roboámnak a testvérháborúja, amely a zsidóság első nagy történelmi tragédiájához vezetett. Tehát összegezzük! Elképzelhetetlen, hogy a zsidó nép testvérháborúba keveredjen egymással! Különösen egy olyan vezető irányítása mellett, aki nem is tartozik történelmi eredet-és sorsközösségükhöz, vagyis a zsidósághoz! KÉRDÉS! Akkor hogy lehetséges, hogy az ukrajnai szlávság, ahogy korábban nevezték „kisoroszok”, akiknek az államelnöke, tehát első vezetője, nem ukrán, nem orosz és nem is szláv, hanem egy halachikus zsidó ember, egy zsidó komikus színész. Az ő vezetése alatt a szlávok , vagyis a kisoroszok és a nagyoroszok testvérháborúba vezényelhetők egymás ellen? Vannak olyan elvetemültek, akik jelen ukrajnai állapotokat az 1956-os magyar forradalom és szabadságharchoz hasonlítják! Valóban léteznek párhuzamok! Ez tagadhatatlan! De ez a párhuzam nem az szovjet, vörös hadsereg magyarországi bevonulása és az ukrajnai események között húzható meg!
HANEM! Ahogy most ,Volodimir Zelenszkij zsidó színész személyében az ukrajnai szlávokat, úgy 1945 után Rákosi/Rosenfeld személyében Magyarország népét szintén zsidó politikus irányította. Mindkét esetben egymást gyilkolta a nép. Volodimir Zelenszkij nyugati imperialistáktól kér katonai segítséget a szlávok belső háborújában. Rákosi /Rosenfeld a szovjet vörös hadsereget hívta be Magyarországra a magyar nép igazságtételét leverni! Mi ebből a tanulság! A zsidó történelmi bölcsesség mielőbbi átvétele! Vagyis az, hogy minden etnikai és történelmi eredetközösség, csak saját etnikai eredetközösségéből válassza meg politikai és közéleti vezetőit és emelje a hatalom csúcsára. Mert ha nem akkor a szlávok sorsára jut. De ezzel együtt minden etnikum csak saját etnikai és történelmi eredetközösségében törekedjen közéleti és politikai szerepvállalásra.

Új hozzászólás